Skip to content

Guerilla girls

Bronnen: check schat wat wil je nagaan

De Guerrilla Girls is een collectief met alleen vrouwelijke kunstenaars, ze combineren activisme en kunst. De Guerrilla Girls blijven anoniem door de gorilla maskers die ze dragen. De vrouwen delen een gezamenlijke filosofie en sterke visuele identiteit.

Het gezamenlijke doel dat de Guerrilla Girls hebben gesteld is het bestrijden van racisme en seksisme in de kunstwereld. De groep maakte haar intrede tijdens een protest bij het MoMa (New York’s Museum of Modern Art) op het moment dat het MoMA een expositie toonde waarvan van de 165 kunstenaars maar 13 vrouw waren.
Deze expositie was gepland als viering van het vernieuwde museum en moest de meest belangrijke moderne kunstenaars laten zien.
De Guerrilla Girls leverde door middel van posters, flyers, stickers boeken en billboards kritiek op de vaak door mannen overheersende samenleving. Ze gebruiken keiharde feiten en humor om hun gelijk aan te tonen. Ze zijn tot vandaag de dag nog steeds actief.

Recentelijk, 2014, hebben de Guerrilla Girls ook de muziekindustrie betrokken in hun feministisch protest.  

 ‘Do Women Have to be Naked to Get into Music Videos While 99% of the Guys are Dressed?’  is een remix van ‘Do Women have to be naked to get into the Met. Museum?’

Zie beide varianten hieronder. Wat vind jij? Komt de boodschap goed over? 
Waarover zou jij een protest willen uiten?

2014

1989

SCHAT SCHUD JE BILLEN