Skip to content

hiphop historie

Hiphop

Vraag eens aan je omgeving wat voor hen hun eerste hiphop nummer was.  Is het Wu tang clan? Run DMC of juist Drake?
Hiphop heeft zich door de jaren heen binnen de muziek gevestigd als ‘het nieuwe genre’. Het voelt soms alsof Hiphop al eeuwen lang onze samenleving beïnvloedt, omdat het zo in onze stadscultuur is gesleten. Hiphop is echter pas super recent!
In de jaren 70 ontstonden er verschillende underground groepen die zich uitten over de staat van de Bronx, een wijk in New York. Hiphop was eigenlijk een reactie op de werkeloosheid, het drugsgebruik en politiegeweld dat woekerde over die uiteenvallende wijk waar voornamelijk Afro-Amerikanen en Hispanics leefden.

Dj’s experimenteren op blockparties met met samples van andere geluiden doormiddel van het ‘scratchen’ van LP’s. Door bijvoorbeeld op twee platen de drumbreaks van nummers af te wisselen ontstaat er een eindeloze muzikale break. Op die ‘nieuwe’ geluiden werd veel gedanst (breakdance).
Hiphop feestjes bleven toen nog underground, totdat het welbekende ‘Rapper’s delight’ uitkwam. Rapper’s Delight, geschreven door Sugar Hill Gang, werd binnen no time op elke radioshow gespeeld. Door dit nummer explodeerde in ‘79 het hele genre in Amerika en verspreidde het zich in rap tempo over de hele wereld. De hiphop community stond zelf echter niet achter het nummer ‘Rapper’s delight’ omdat de tekst niet aansloot bij de onderwerpen die zij al die jaren al besproken hadden en omdat sommige lyrics door Sugar Hill Gang zijn gestolen van rapper Grandmaster Caz. 

‘The message’ van Grandmaster flash & the notorious five

'Rapper's Delight' van sugar hill gang

rap

Doorgaans wordt de cultuur van hiphop gecategoriseerd in vier elementen:  
DJ-ing, dansen, MC-en en graffiti. Hoe zit het dan met rap?
Neem het citaat van KRS-One in zijn nummer ‘Hiphop vs. Rap’: “Rap is something you do, Hip Hop is something you live”.

Eigenlijk is rapmuziek een product van de hiphop cultuur. Hiphop startte als een rebellerende poging om oppressie omver te werpen. Rapmuziek is daarbinnen, dankzij Amerikaanse bedrijven, een populaire en commerciële muziekvorm geworden wat eigenlijk alles promootte waar hiphop in de eerste instantie tegen was. Hoewel je dit kan nuanceren: De belangen van hiphop: ideeën van identiteit, verantwoordelijkheid binnen een community, zelfdiscipline en persoonlijke expressie kun je binnen bepaalde context van rapmuziek echt wel terugvinden.
Maar tegenwoordig vallen veel rapnummers onder de populaire cultuur waarbij de inhoud en boodschap een stuk oppervlakkiger blijven. 

'Hip hop VS RAp' van KRS one

Baquiat was graffiti kunstenaar

Nederhop

De eerste generatie rappers in Nederland is actief tussen de jaren tachtig en halverwege de jaren negentig, en rapt dan nog vooral in het Engels.  Het eerste bekende nederlandstalige nummer was ‘Moordenaar’ gemaakt door Osdorp Posse en uitgebracht in 1989. 

Stukje lyrics uit ‘Moordenaar’
Ik zat in tram vijf en m’n lul stond stijf
Want naast me zat een lekker wijf
Ik zei: “Luister trut, met je rimpelkut

Def P. zit hier en ik ben blut
De hele tram droop van het bloed
Het lekkere wijf, die werd niet goed
Net toen ik haar aan wou gaan randen
Hoorde ik vier gierende banden

Hierna ontstaan er in de loop van de jaren alleen maar meer rapgroepen in Nederland. Hiphop wordt ook commerciëler en het genre Nederhop is een feit. Denk aan Winne, Fresku, Brainpower, De Jeugd van Tegenwoordig, Flinke namen, Kempi, Hef, Kleine viezerik, The Opposites, Zwart Licht, Ali B en Lange Frans & Baas B die de hitlijsten vanaf 2000 binnendrongen.

watskeburt - de jeugd van tegenwoordig

lotgenoot - winne

Slapeloze nachten - the opposites

EN NU dan

In 2019 waren Nederlandse rappers in grote mate in de top 50 terug te vinden. De populaire, commerciële kant die in de rapmuziek een rol speelt, krijgt een groot podium in ons land. Hoe vaak heb je wel niet een nummer van Ronnie Flex meegezongen? Of meegedanst op hits van Henkie T of Kraantje Pappie? Ook de meest beluisterde artiesten (Frenna, Bizzey en Lil Kleine) rappen allemaal, maar een overeenkomst tussen de boodschappen van hun nummers en die van de jaren 70 hiphop is vaak ver te zoeken. Heb je wel eens goed geluisterd naar de top nummers uit de huidige hitlijsten? Veel teksten hebben een seksistische boodschap over of richting vrouwen. 

In het afgelopen jaar zijn er ook een aantal mannelijke artiesten publiekelijk veroordeeld vanwege (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Denk hierbij aan Marco Borsato, Ali B en Lil Kleine. Veel mensen vinden dat hun muziek hierdoor een andere lading heeft gekregen. Kan je de muziek van een artiest los zien van hun persoonlijke leven? Moeten deze mensen gecancelled worden of mogen ze muziek blijven maken zoals ze altijd hebben gedaan? En wie bepaalt dat?  

Natuurlijk klinkt er naast die seksistische teksten ook een ander geluid. Denk aan Willem, Typhoon, Winne of S10, die veel persoonlijke expressie in hun nummers leggen. Het album So So Lobi 2 (Winne, Yung Nnelg featuring 30 rap-artiesten), dat in november 2020 is uitgekomen, is daar een waardevolle toevoeging van. Daarnaast veroveren verschillende vrouwelijke rappers naast S10, bijvoorbeeld ook Latifah, Lionstorm en Famke Louise, inmiddels het grote publiek in Nederland. Toch stuiten zij op veel negatieve aandacht en sensatie wanneer zij bijvoorbeeld zingen over hun eigen seksualiteit of dat van diens partner. 

Tijdens Eurovisie 2022 werd er dan ook veel over de outfit van S10 gediscussieerd, ondanks dat het lied daar niet een directe aanleiding voor was. In haar lied ‘de Diepte’ schreef S10 namelijk een pijnlijke liefdesbrief aan alle verdrietige kanten van haar persoonlijkheid. Menig mens had het echter alleen over haar outfit, omdat zij  vonden dat het te bloot was. In een stuk van de Telegraaf werd deze discussie bekritiseerd. Ook S10 vroeg zich af waarom het vrouwenlijf vaker ter discussie wordt gesteld dan dat van mannen: „Voor ons vrouwen is het eigenlijk nooit goed. Ik ben te dun, iemand anders is te dik. Zijn je tieten te groot, ben je een slet. Heb je geen tieten, ben je te mannelijk. Eigenlijk is geen enkele roklengte goed, want het is of te kort of te lang. Dat is waar wij vrouwen altijd mee moeten dealen en dat is blijkbaar hoe het is.” 

Volgens S10 worden vrouwen altijd beoordeeld op hun uiterlijk en wat zij dragen. Maar wordt het niet eens tijd dat we met een kritische blik gaan kijken naar waar dit vandaan komt? Misschien begint het bij de teksten van de muziek waar we dagelijks naar luisteren. Als we niet stil gaan staan bij de gevolgen van deze seksistisch geladen nummers, zal ons gedrag ook niet veranderen…

Meest gestreamde nL rap artiesten
2019 & 2020

Traag - Bizzey ft. Jozo & kraantje pappie

ADEM JE IN, LIVE- S10, winne, KEVIN

Bronnen: check schat wat wil je nagaan

SCHAT SCHUD JE BILLEN