Skip to content

jean-michel basquiat

Bronnen: check schat wat wil je nagaan

Jean-Michel Basquiat is New Yorkse artiest die opgroeit in het Brooklyn van de jaren 70 met een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder. Zijn carrière als kunstenaars begint op zijn 17e in 1977 wanneer hij met een goede vriend Al Diaz onder de ‘schrijversnaam’ SAMO (afkorting Same Old Shit) graffiti tags door Manhattan spuit. Met deze tags uitte hij zijn kritiek op de maatschappij. In deze periode maakte Basquiat T-shirts, kaarten, tekeningen en collages gebaseerd op zijn eerdere graffitiwerk, die hij op straat verkocht om rond te komen.

Basquiat had op een jonge leeftijd al de ambitie om beroemd te worden, met New York als epicentrum van de moderne kunst zat die kans als jonge kunstenaars er ook dik in. Er werd zoveel geld met moderne kunst verdiend dat er door kunstverzamelaars en galeriehouders constant naar ‘the next hottest thing in the art scene’ werd gezocht. Zijn werk werd snel opgepikt door galeries en in 1982 was zijn eerste solotentoonstelling te zien in de Annina Nosei Gallery in New York. Basquiat groeide in een korte tijd uit tot een megaster, dit kwam o.a. door de vriendschappen die hij sloot met personen als Andy Warhol. Basquiat had een ruwe schilderstijl wat ook wel neo-expressionisme wordt genoemd.

Met zijn popsterren status was Jean-Michel Basquiat de eerste zwarte kunstenaars die de voornamelijk witte New Yorkse kunstwereld weet te veroveren. De openingen van zijn tentoonstellingen waren gegarandeerd een succes, hij stond op de covers van grote magazines en zijn werk werd voor heel veel geld verkocht.

Meerdere hedendaagse rapper zijn geïnspireerd geraakt door het werk en leven van Jean-Michel Basquiat, Jay-Z schreef in 2010 met ‘Most Kingz’ een ode aan Basquiat. 

“Inspired by Basquiat, my chariot’s on fire
Everybody took shots, hit my body up, I’m tired
Build me up, break me down to build me up again
They like “How we need you back so we can kill your ass again”

Jean-Michel Basquiat in quotes:

 

SCHAT SCHUD JE BILLEN