SCHAT WAT WIL JE DOCEREN?
DE VISIE VAN SCHAT
SCHAT WAAR GAAN WE HEEN zegt het niet beter te weten.
Of het een boven het ander te plaatsen.
Sterker nog, SCHAT WAAR GAAN WE HEEN is een begin.
Een begin van verdiepen.
Een begin van beter luisteren.
Een begin van oplettend luisteren naar wat je eigenlijk luistert.
SCHAT WAAR GAAN WE HEEN is begonnen uit nieuwsgierigheid en verbazing.
SCHAT, we staan open voor jouw invulling.
SCHAT IN DE KLAS
VERANTWOORDING
Schat Waar Gaan We Heen is een educatief platform dat bewustwording aanwakkert van muziek met seksistisch geladen teksten. De focus ligt hierbij op Nederlandse rap- en hiphop-nummers. Deze keuze is gemaakt omdat uit onderzoek is gebleken dat rap en hiphop de genres zijn met de meeste seksistische boodschappen in de tekst (Neff, 2014). Daarnaast infiltreren deze genres steeds meer de lijsten van de meest beluisterde nummers en artiesten. Zo domineren mannelijke rappers al jaren de top 10 meest beluisterde artiesten in Nederland (Spotify-nl, 2020).
De seksistische teksten in de muziek die wij dagelijks luisteren hebben bij elke druk op de play-knop onbewust invloed op ons gedrag en denkpatronen (Pisart, 2020). Zo worden er bepaalde gedachten in je hersenen geactiveerd die kortdurend je gedrag beïnvloeden na het luisteren van zo’n seksistisch nummer. Met Schat Waar Gaan We Heen hebben we niet als doel om deze nummers met seksistisch geladen teksten af te schaffen. Wel stellen we kritische vragen die tot denken aanzetten. Zo wordt het gesprek over de lading van de teksten waar we naar luisteren en de invloed daarvan op ons gedrag gestart.
Het is van belang dat dit gesprek ook binnen de educatie wordt gestart. Hiphop is een groot onderdeel van de jeugdcultuur in Nederland. Jongeren worden hoe dan ook geconfronteerd met seksistische teksten in muziek. Naast dat dit onbewust invloed kan hebben op hun gedrag, heeft het ook invloed op hun denkbeelden. Bewustwording hiervan kan worden gecreëerd door het onderwerp van gesprek te maken en jongeren te laten nadenken over wat seksistisch geladen teksten met hun doet (Pisart, 2020). Met Schat Waar Gaan We Heen trachten wij een betekenisvolle verbinding te leggen tussen de leefwereld van de leerlingen en de lesstof. Dit doen we door de drie uitgangspunten die van belang zijn in de authentieke kunsteducatie aan elkaar te koppelen: de populaire cultuur, de professionele kunstpraktijk en maatschappelijke kwesties (Heijnen, 2016).
Kortom, Schat Waar Gaan We Heen zegt het niet beter te weten, of het een boven het ander te plaatsen. Het is begonnen uit nieuwsgierigheid en verbazing en we streven ernaar om een nieuw begin te zijn. Een begin van verdiepen, een begin van beter luisteren, een begin van het gesprek aangaan.
Bronnen
Heijnen, E. (2016). Een nieuw model voor authentieke kunsteducatie. In A. Neele, M. Tal, R. Kox, V. Meewis, L. van den Bulk (Eds.), Een kleurrijke basis: Ontwikkelingen en trends in het cultuuronderwijs. LKCA, Utrecht.
Neff, S. (2014, juni). Sexism across musical genres: A comparison. https://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=3486&context=honors_theses
Pisart, T. (2020, 16 september). We moeten het hebben over seksisme in hiphop. VPRO. https://3voor12.vpro.nl/artikelen/overzicht/2020/september/We-moeten-praten-over-seksisme-in-hiphop.html
Spotify. (2020, 1 december). Het onvergetelijke 2020 was het jaar van de Nederlandse muziek, van smartlappen tot hiphop, van Snelle tot Emma Heesters. Spotify-nl. https://spotify-nl.pr.co/193679-het-onvergetelijke-2020-was-het-jaar-van-de-nederlandse-muziek-van-smartlappen-tot-hiphop-van?reheat_cache=1
DOCENTEN OVER SCHAT
Dit platform is bedacht, ontworpen en gemaakt door
Jorah Terwisscha van Scheltinga, Roene Licht, Romy Zwart & Sarah de Koning