Skip to content

SCHAT WAT WIL JE WETEN?

Hiphop historie

Vraag eens aan je omgeving wat voor hen hun eerste hiphop nummer was.  Is het Wu tang clan? Run DMC of juist Drake?
Hiphop heeft zich door de jaren heen binnen de muziek gevestigd als ‘het nieuwe genre’. Het voelt soms alsof Hiphop al eeuwen lang onze samenleving beïnvloedt, omdat het zo in onze stadscultuur is gesleten. Hiphop is echter pas super recent! In de jaren 70 ontstonden er verschillende underground groepen die zich uitte over de staat van de Bronx, een wijk in New York. Hiphop was eigenlijk een reactie op de werkeloosheid, het drugsgebruik en politiegeweld dat woekerde over die uiteenvallende wijk waar voornamelijk Afro-Amerikanen en Hispanics leefden.

Betty tompkins

Betty Tompkins is geboren in 1945 in de Verenigde Staten. Het werk van Tompkins bestaat voornamelijk uit combinaties van beelden en tekst. De beelden zijn veelal hyper-realistisch en expliciet van aard. De misogynie, wat speelt in de kunstwereld, en het seksisme waar vrouwen dagelijks nog mee te maken hebben, zijn terugkerende thema’s in Tompkins kunstwerken.

Jean-Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat is New Yorkse artiest die opgroeit in het Brooklyn van de jaren 70 met een Haïtiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder. Zijn carrière als kunstenaar begint op zijn 17e in 1977 wanneer hij met een goede vriend Al Diaz onder de ‘schrijversnaam’ SAMO (afkorting Same Old Shit) graffiti tags door Manhattan spuit. Met deze tags uitte hij zijn kritiek op de maatschappij. In deze periode maakte Basquiat T-shirts, kaarten, tekeningen en collages gebaseerd op zijn eerdere graffiti-werk, die hij op straat verkocht om rond te komen.

Guerilla girls

De Guerrilla Girls is een collectief met alleen vrouwelijke kunstenaars, ze combineren activisme en kunst. De Guerrilla Girls blijven anoniem door de gorilla maskers die ze dragen en delen een gezamenlijke filosofie en sterke visuele identiteit

SCHAT SCHUD JE BILLEN